BezoekersBoxBouwen

Deze week ben ik begonnen met de oppervlakteafwerking van het hout van de bezoekersbox. Hoe werkt dat nu precies? Wat doet het? En waarom doe ik het?

Als het hout helemaal opgeschuurd is kan ik beginnen met de oppervlakteafwerking. Die gaat als volgt: Ik begin met drie hele dunne laagjes te verven van een vloeibare kunststof. Dit laat ik een dagje drogen. Als het helemaal droog is kan ik het weer schuren. Na het schuren leg ik er nog eens drie laagjes over. Na deze drie laagjes schuur ik het nog een keer zachtjes om het weer helemaal zacht te maken.

Wat doet het nu? Als ik mijn werk goed heb gedaan dan ligt er op het einde van het proces een dunne en egale kunststoflaag boven op het hout. Deze laag heeft drie functies:

Eerst en vooral maakt het het hout hydrofoob. Hydrofoob betekend dat water en andere vloeistoffen niet graag gaan bonden met het water. Zie het als een regenjas voor het hout. 😊 Zo kunnen ze in het ziekenhuis het hout gaan ontsmetten tussen gebruikers. Op de foto kan je zien hoe een druppeltje water mooi blijft liggen op het behandelde hout en helemaal naar binnen trekt op de andere twee blokjes.

Ten tweede zal het alle kleine poriën (dus kleine gaatjes) in het hout wegwerken. In deze kleine gaatjes kan er vuil vast komen te zitten en dit kan gevaarlijk zijn in het ziekenhuis.

Ten derde wordt het hout beschermd en zal het minder snel krasjes krijgen.

Naast de oppervlakteafwerking van het hout heb ik een test uitgevoerd op de boutjes. Ik heb gekeken hoe ik best de bouten kan verankeren in de zijprofielen van de bezoekersbox. Deze verankering moet keisterk zijn. Anders valt de box gewoon uit elkaar!