Machine van de maand: de Luchtfiltermachine

Probleem: Er is te veel fijn stof in de lucht.
Oplossing: Een machine die ons je meer zal leren over fijn stof en spelenderwijs kan tonen hoe je wat fijn stof kan vangen en onderzoeken.
Concept: De luchfiltermachine is een machine waarmee je  fijn stof deeltjes uit de lucht kan opvangen, filteren en onderzoeken.

Het is als het ware een meeneembaar laboratorium waarin je proefondervindelijk kan bijleren over fijn stof.  Je plaatst de machine aan een verkeerspaal en kan meten hoeveel fijn stof er in de lucht hangt. Vervolgens laat je de machine een paar dagen staan om het stof op te vangen en te filteren. Na enkele dagen neem je de vlag mee om het fijn stof gehalte ervan microscopisch te onderzoeken en te vergelijken met een stukje haar, zo zie je hoe klein fijn stof is.

Je kan de machine ook inzetten op de speelplaats of op evenementen waar de straten autovrij zijn. Ze is uiterst geschikt voor jongeren die flink van meppen houden want tijdens een spelletje swingball filter je de lucht.

De machine gaat over bewustwording rond ecologie/luchtkwaliteit en werd zelf zo veel mogelijk gemaakt uit herbruikbare en ecologische materialen zoals bv. hennep, …

De uitvinders: Sint Franciscus basisschool in Knesselare– 6de leerjaar
De ontwerper: Cassandra Wellekens- Student Howest
Bachelor Industrieel Productontwerpen – 3de jaar
De makers: Emmaüs secundair in Aalter

Bekijk het maakproces van de Luchtfiltermachine.