Oproep voor leerkrachten – Doe mee aan ‘Dé MyMachine week: luidop dromen in de klas’ van 12-16 oktober 2020

Begeleid je leerlingen bij het bedenken en ontwerpen van hun droommachines.
Leer het proces van ontwerpend leren in de klas kennen via MyMachine.
Misschien wordt jouw klas geselecteerd en ontvangen jullie een ‘gouden toegangsticket’ tot de MyMachine fabriek in Kortrijk om jullie tekeningen tot leven te brengen in een maakworkshop.

De MyMachine uitdaging ‘Wat is jouw droommachine?’ stimuleert kinderen om:
– verrassend knappe oplossingen te bedenken voor kleine en grote problemen die ze ondervinden
– én kansen te benutten die ze in hun eigen leefwereld ontdekken

MyMachine wil nog veel meer leerlingen de kans geven om hun eigen droommachine te bedenken en roept alle leerkrachten op om met de hele klas ontwerpend aan de slag te gaan. De wereld heeft de verbeelding van kinderen nu meer dan ooit nodig!

Ontwerpend leren met MyMachine in de klas

MyMachine werkte samen met het Innowiz team een creatief ontwerpproces uit waarbij leerlingen a.d.h.v. designsprints* in korte tijd een innovatieve machine gaan bedenken die hun droom kan laten uitkomen.
*een designsprint is een korte en intensieve brainstorm die je alleen of in team kan doen.

Inno…wat?
Innowiz, kort voor ‘Innovation Wizard’, is een methodiek die in verschillende context kan ingezet  worden en werd vertaald naar de MyMachine context. Hier is het een stappenplan om in de klas de leerlingen te inspireren en om een uitdaging gestructureerd te laten aanpakken, zonder dat je ze als leerkracht stuurt in een bepaalde richting.
De methodiek bestaat uit 4 fasen: probleemdefinitie (verkennen), idee generatie (bedenken), idee selectie (kiezen) en idee communicatie (presenteren). In elke fase bieden we technieken aan die de nodige inspiratie bieden om de kinderen wild te laten gaan bij het bedenken van creatieve oplossingen en daarna de juiste keuzes te maken om tot een voor hen passend idee te komen.

Waarom deelnemen?

– omdat alle deelnemers winnaars zijn want ze leren dat elk idee belangrijk is en een plek kan krijgen op de MyMachine wereldkaart
– omdat je als leerkracht versteld zal staan van de briljante droommachines van je leerlingen
– omdat je als leerkracht het proces van ontwerpend leren leert kennen en toepassen
– omdat jouw klas misschien geselecteerd zal worden en één van de 4 ‘gouden toegangstickets’ tot de MyMachine fabriek (Kortrijk) zal ontvangen om jullie droommachines uit te werken tijdens een maakworkshop.

Hoe werkt het?STAP 1: Alle leerkrachten uit het lager onderwijs kunnen zich via DIT FORMULIER inschrijven en ontvangen op 8/10 de handleiding ‘Ontwerpend leren met MyMachine in de klas’ en de bijhorende templates.
STAP 2: Aan de slag! Reken op een halve schooldag (4u) om het hele proces te doorlopen. 
STAP 3: Upload de tekeningen van je klas op de MyMachine wereldkaart 
STAP 4:
Een onschuldige hand zal beslissen welke klassen een gouden ticket zullen ontvangen en de camera zal hiervan getuige zijn. In de week van 14/12 worden de gelukkigen bekend gemaakt, de timing van de maakworkshops in het voorjaar 2021 volgt later.


 Waarvan dromen wij?


– Organiseer de workshop in de week van 12/10 zodat er in zoveel mogelijk klassen luidop wordt gedroomd.
– Plaats alle droomtekeningen na de workshop op de MyMachine wereldkaart.
– Bezorg ons jouw feedback op de handleiding en templates via het evaluatieformulier dat we je bezorgen. Dankzij jouw input kunnen ook wij leren en alles verder optimaliseren!